Hercegnő a ringben – Zsiga Melinda és az élet nagy bunyói

Megjelent: Presztízs Sport magazin (2017), szöveg: dr. Szász Adrián, fotók: Csoszó Gabriella

„Erősen tud dacolni, ha küzdőtérre kényszerítik” – írja a horoszkóp a Nyilas csillagjegy szülötteiről. Zsiga Melinda kick-box harcos mindezt hétről hétre bizonyítja, őt mégsem igazán érdekli az asztrológia. Egykori NB I/B-s kézilabdázóként, profi ökölvívóként, sőt nemzetközi szinten elismert fitneszmodellként inkább újabb sportsikerekre tör, miközben másokat is edz, az élet pedig őt edzi. Mind keményebbre, de azért az érzelmes oldalát sem titkolja. Szereti A kis herceget, tanítónőnek tanult, otthon pedig egy valódi – négy lábon közlekedő – „bűvész” a társa. Mindenből versenyt csinál, noha a saját múltjával vívja a legnagyobb küzdelmet. Jó hír, hogy az egzotikus szépségű sportolónő nyerésre áll!

„Nincs kifogás! Ha sportolni szeretnél, meg tudod oldani”

– jelenti ki Melinda, miután meglepődöm azon, hogy két keresztszalag-szakadás után – jelenleg is sérült szalaggal és levált porccal a térdében – teljes erőbedobással tréningezik. Mert hiszi azt, amit korábban még csak a Vásony testvérek, Ferenc és Márton, az óbudai Twins Gym edzőterem tulajdonosai hittek róla: képes lehet kick-boxban előbb-utóbb akár világbajnoki érmet is szállítani.

FRISSÍTÉS: a cikk megszületése óta Melinda két világbajnokságon is bronzérmet nyert! 🙂

Túl egy – éppen az említett sérülések miatt – félbeszakadt ígéretes kézilabda-pályafutáson, melynek a fő állomása Marcali volt. Később, az ország harmadik legjobb amatőr ökölvívójaként nyolc profi bokszcsatát is megélt, majd sok-sok előkelő fitneszversenyes helyezést gyűjtött be Prágától Kijeven át Madridig. A mezőny erősségét alapul véve a világbajnoki kilencedik helyezésére a legbüszkébb, 2013-ból. Ma már reggel és délután hobbisportolóknak tart egyéni és csoportos tréningeket, esténként pedig súlyzózik, zsákol, kesztyűzik az őszi kick-box szezonra gyúrva.

Különdíjas, de nem szőke

Úgy érzi – és ezt a róla készült fotósorozat is megerősíti –, hogy utóbbi sport formálta eddig a legszebbre a testét, amellyel régebben igencsak elégedetlen volt.

„Tizenévesen mindig ment a családdal a veszekedés azon, hogy én ugyan nem fogok fürdőruhára vetkőzni a strandon mások előtt, ehhez képest később szépségversenyekről – például a ringlány-szépségversenyről – is hoztam el helyezéseket, különdíjakat. A különdíjaknak örültem a legjobban, mert van, hogy a helyezéseket előre leosztják, de a különdíj meg a közönségdíj őszinte elismerés”

– vallja, mi pedig valljuk be: igaza lehet. S ha már őszinteség, a sokoldalú sportolónőt bántja, hogy nem mindig vállalhatott fel mindent nyíltan, egzotikus külsejének eredete (talán jemeni… esetleg brazil?) kapcsán például többször is a kegyes füllentést választotta. Mindjárt megértjük, miért.

Marcaliból Budapestre költözve, az óvó- és tanítóképző főiskolás évek után már a sport által rabul ejtve recepciósnak jelentkezett egy fitneszterembe. Látszólag minden feltételnek – korrekt önéletrajz, sportmúlt, dekoratív külső – megfelelt, amikor rákérdeztek a származására, ő pedig egyenesen válaszolt: állami gondozásban nőtt fel, ezért nem biztos benne, de úgy tudja, hogy a vér szerinti szülei romák. A munkára végül csupa szőke hajú hölgyet választottak.

Melinda azóta is tart attól, hogy a gyerekkoráról beszéljen, holott szeretne jó példát állítani a hasonló sorból induló fiatalok elé, de nem akarja, hogy a múltja miatt bárki is sajnálja őt. Annyit azért elárul, hogy tizennyolc éves koráig három családnál is nevelkedett, az utolsónak, a Csoszó famíliának igazán hálás, amiért kitartottak mellette, nem hagyták elkallódni, sőt a tanulás felé terelték.

A róka, a cirmos és a fánkok

„Talán az engem ért megpróbáltatások miatt lett a kedvenc olvasmányom A kis herceg, mert a regényben oly csodásan megfogalmazott érzelmek párhuzamba állíthatók az életemmel. Például amikor a róka arról beszél, hogy a megszelídítéséhez sok türelem kell. Vagy az otthagyott rózsa története… Érdekes, hogy egy elég férfias sportágat űzök – nem is posztolok túl „csajos” fotókat magamról az interneten, nehogy kevésbé vegyenek komolyan a ringben –, az érzelmes énemet mégsem rejthetem el teljesen. Az edzőtermen kívül legalábbis előjön.”

Tudja ezt már Houdini, a cirmos is, akit Melinda még beteg kiscicaként fogadott örökbe: ki kellett venni az egyik veséjét, sőt a szemét is megoperálták. Ma viszont már egészségesen varázsolja ki rendszeresen – rosszaságból – a gazdája szekrényéből a ruhákat… A gazdájáéból, aki talán ráncolja egy kicsit a homlokát, amikor olvassa, hogy ennyi mindent elmesélek róla, hiszen – mint mondta – nem szeretne „celeb” lenni, inkább a sportteljesítményével tűnne ki. Mert bármibe kezd, azt versenyszerűen űzné: mindenben a vetélkedés, a rivalizálás lehetőségét keresi.

Abban, hogy a kézilabda, a boksz és a fitnesz után mindezt a kick-boxban is megtalálta, nagy szerepe van a Vásony fivéreken kívül edzőjének, Bene Zoltánnak és legjobb barátnőjének, Zámbó Szilviának, akik a hétköznapokban a maguk minőségében maximálisan támogatják őt. Melinda nem fél a terhektől: nagy súlyokkal dolgozik, miközben az eddigi 54 kilogrammról igyekszik 52-re fogyasztani magát, mivel súlycsoportot vált. Ez nagy kihívás, főleg, hogy így nem mindig férhet bele napi menüjébe a kedvenc oreós sütije, illetve fánkja, amelyből:

„sosem egyet veszek, mert az semmi, de ha már kettő, miért ne legyen négy, legfeljebb elteszem őket másnapra… De ha már négy, pusztuljon is mind, hogy másnap már ne csaljak!”

Árulkodó körömlakk

A kötelek között, illetve a teremben nyilván a kalóriák is pusztulnak – a gyakorlatokba és a kesztyűzésekbe alighanem múltja minden feszültségét beleöli az igéző pillantású amazon. Aki kíváncsiságból az elmúlt évek alatt a vér szerinti rokonait is felkereste már, sőt felnőttként az egyik olyan családhoz is bekopogott, amelyik egy darabig nevelte, majd nem kért belőle. Emlékezetes, bár nagyrészt csalódást hozó találkozások voltak ezek.

A lényeg, hogy ő rendületlenül igyekszik elvarrni magában a korábban elvarratlan szálakat, miközben – az oreós bűnözéseket leszámítva persze – fegyelmezett, sportos életmódjával valóban példaként állítható mások elé. Ahogy fogalmaz: nemcsak lejárogat bokszolgatni, hanem komoly címek reményében küzd nap mint nap a kesztyűpartnereivel, az ellenfeleivel és önmagával. Akár egy jó Nyilas, aki Antoine de Saint-Exupéry gondolataiból merít pluszerőt az élet nagy bunyóihoz.

„A magassarkúim meg csak pihennek a lakásban, mert az életmódomba nem férnek bele azok a programok, amelyekre felvehetném őket, és a hajamat is mindig össze kell gumiznom”

– mondja nem panaszként, inkább ténymegállapításként. A színes körömlakk mondjuk jól áll neki, passzol a jó kedélyű karakteréhez. A koncentrálós fotóin is megbújik szeme sarkában egy összekacsintós félmosoly, és egyébként is adja-veszi a poénos beszólásokat.

Bár annak nem mindig örül, hogy az extra külseje okán lépten-nyomon megállítják a férfiak, ráadásul akad, aki szemtelenül meg is érinti, más pedig angolul szól hozzá, mert meg sem fordulna a fejében, hogy helyi. Talán jemeninek vagy brazilnak hiszik. Bár én azon sem csodálkoznék, ha e nem mindennapi személyiség egy másik bolygóról pottyant volna ide, akár a kis herceg. Mondjuk, mint kis hercegnő.

Melindás mondatok:

„Jobb is, hogy nem lettem tanító, mert egy csomó olyasmit kellene tanítanom a gyerekeknek, amit én sem tanulnék szívesen. Edzőként más: amit szívesen csinálsz, azt szívesen is adod át.”

„A cicám ugyanolyan, mint a gazdája. Neki is nehéz gyerekkora volt…”

„Arról álmodtam, hogy egyszer válogatott kézilabdázó leszek. Fájt a szívem, hogy ez nem vált valóra, de hiszek abban, hogy nincsenek véletlenek.”

„Korábban gondolkoztam a mellplasztikán, de már kinőttem az ötletből. Szeretnék természetes szépség maradni, és azzal csak megborítanám ezt a tervet…”

„Kis konyhatündér vagyok! Igaz, volt, amit még Houdini sem evett meg, de nem főzök rosszul.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.