Aszófő és környéke – Ahol még a kőnek is szíve van

Megjelent: Pannon Presztízs & Agro Presztízs magazin, szöveg és fotók: dr. Szász Adrián

Dűlők, szőlő, bor, kilátó, templomok, templomromok, erdő, tópart, nádas, elegánsan rendben tartott falvak, takaros házak. Ezt mind – és persze még sok mást is – várhatunk az egynapos kirándulástól, amit akár Balatonfüredről, akár Tihanyból indulva a Káli-medence felé – ám előtte visszafordulva 🙂 – tehetünk. Látszólag laza kis kör, amely a nap végére mégsem tűnik majd annyira könnyűnek, hiába haladtunk A-ból B-be, egyik látnivalótól a másikig autóval. Mert mindig van, ami vonzza a szemet, s ha leparkoltunk, a lábunk visz tovább arra, amerre a következő kis csoda rejtőzik.

Start szép kilátásokkal

Füredről az úgynevezett felső úton – tehát nem a 71-esen – érdemes elindulni Aszófő felé, s ezzel máris többet, mást fogunk látni, mint a legtöbb turista. Egy kicsit magasabbról a Balatont, a Tihanyi-félszigetet, és ha jó ütemben térünk le balra egy kis földúton még az Aszófőt megelőző utolsó kanyar előtt, idilli vidékre érkezünk.

Vörösmáli dűlő

A Vörösmáli dűlőn a földjükön dolgozó gazdák talán megkérdezik majd, mi járatban vagyunk – ahogy velem is teszi az épp ekkor egy kis lovasszekérrel begördülő Pista bácsi –, de egy rövid beszélgetés velük csak még közelebb vihet a hely szelleméhez. A dolgos gazda jelzi, hogy ha a borospincéket keresem, nyugodtan sétáljak át a földjén.

A dolgos gazda

A kilátás a dűlő szépen rendben tartott házikóitól mesés a magyar tengerre. A végtelenségig lehetne élvezni, bandukolni tovább a sűrűjébe, ám sok még a terv mára, indulás tovább kocsival Aszófő felé! Pista bácsi azzal enged utamra – miután kitárgyaltuk, hogy még az évtizedekkel ezelőtt Aszófőn élő nagyszüleimet is ismerte –, hogy vigyázzak magamra, „inkább az Ilus kapjon el, mint a vírus!”.

Borospincék

Aszófő templomtornya akkor is irányt mutat, ha Tihany felől csavargunk erre, a felső úton érkezve pedig pont előtte fordulhatunk el a vasútállomás közelében található Kövesdi templomrom irányába, amely egy 1260 körül épült, egyhajós alaprajzú templom maradványa. A helyén még korábban római épület állhatott, a szentély oltára alól ugyanis kiástak egy felirat nélküli római oltárkövet, amit fel is állítottak a romnál fakadó forrás mellé, a fűzfák árnyékába. Igen romantikus kirándulóhely – nem csoda, hogy egyesek esküvői helyszínnek is választják –, ahonnan nemcsak a Sajkodi-öbölig, hanem egészen a Balaton déli partjáig elláthatunk a nádas és a víz felett.

Aszófő, Szent László-templom
Kövesdi templomrom

Tihany felé elkalandozva egy kicsit a 71-esen, a sajkodi strandhoz vezető leagázásnál találjuk az Apáti templomot, amely ugyancsak templomrom állapotból épült újjá bő húsz éve az eredeti formájába, az egykori Apáti falu helyén. Ez az imaház is a 13. századból való, s ma újra miséknek, kisebb létszámú koncerteknek ad otthont. Innen tovább lehet kirándulni a közigazgatásilag Tihanyhoz tartozó Sajkod partjára és erdei útjaira, de választhatjuk az Őrtorony-kilátót is, amely a 216 méter magas Apáti-hegyre épült. Belátható róla az egész vidék Füredtől Tihanyon át a Káli-medencéig, s ki tudja, még meddig. A kilátó a parkolójától mintegy félórányi gyaloglással érhető el, végig jelzett turistaúton. Érdemes felmenni, s gyönyörködni a tájban, miközben békák brekegnek, tücskök ciripelnek, pillangók, szitakötők szállnak körülöttünk.

Apáti templom
Sajkodi-öböl
Aszófő és környéke az Őrtorony-kilátóból
A tihanyi Külső-tó az Őrtorony-kilátóból

Ebéd után tovább a part mentén

Ezzel nagyjából el is telt a délelőtt, úgyhogy üljünk le ebédelni az Aszófő felé visszaindulva – még a községtábla előtt – az út jobb oldalán található Aszófői Halsütőbe. Amikor a túra főpróbáját tartottam, fél tizenkettőre sikerült ideérnem, ami azért volt pompás időzítés, mert azonnal sorra kerültem, míg pontban délben – lám, a magyar ember gyomra pontosabb, mint egy ébresztőóra – már kígyózott előtte a tömeg. Sokan a Balaton legjobb halsütödéjének tartják, amin az sem ront, hogy a kiszolgálás stílusa néha szálkásabb, mint maguk a halak, mintha pontosan tudnák, hogy az ízek miatt akkor is náluk fogsz enni, ha nem ölelnek a keblükre. A Balaton-part amúgy is a mennyei hekkjéről híres, egyszer a barátaimmal hazáig gyűjtöttük az autóban a „világhírű hekkeket”: Hekk Nicholson, Mika Hekkinen, Hekkleberry Finn, Gene Hekkman, Hekk Elek és a többi. Aki még ezután sem kívánna halat, az pedig egy leágazóval a falu felé balra megtalálja a Nagyi Kertje Teázót, amelynek a Sajkodi-öböl felé van elragadó panorámája, és ott sem csak teázni lehet, hanem salátákat, húsokat, grillsajtot ebédelni is.

Nagyi Kertje Teázó

Most áthajtunk Aszófőn, és Örvényesen landolunk. „Szeptember vége felé az egyik este lement a Hollywoodoo Örvényesre” – kezdődik a veszprémi Hollywoodoo zenekar egyik legslágeresebb dala, amely – mily meglepő – az Örvényes címet kapta. A falu nemcsak az éppen felújítás alatt álló szabadstrandjáról ismert a megyében, hanem az 1055-ben létesült, ma is működő felülcsapós vízimalmáról, a mellé épült barokk stílusú kis kőhídról – rajta Nepomuki Szent János szobrával –, a malom feletti dombon lévő Középkori templomromról és az ugyancsak sétatávra látható 18. századi Szent Imre-templomról. Az Örvényes feletti lankákon őshonos balatoni szőlőfajtákat termesztenek, de mi még mindig nem iszunk bort, mert vezetnünk kell tovább, hajtunk is rögvest a következő település, Balatonudvari felé a Balaton körüli kerékpárút egyik legszebb szakaszával párhuzamosan.

Örvényes, Szent Imre-templom

Balatonudvarit körülbelül kétszerannyian – mintegy háromszázan – lakják, mint Örvényest, részben hozzá kapcsolódik a ma Fövenyes (korábban Kiliántelep) nevű üdülőtelep is. Temetője az itt található több mint hatvan, szívalakú, fehér mészkőből faragott sírkövéről híres, melyek népi műemlékként védettek is. „Ily alakú sírkövet én sehol se láttam. Nem is hiszem, hogy volna valahol. Volt Balatonudvariban valaha egy szegény ember. Valami furcsa ember, találékony elme, olyan falusi ezermester. Kitalálta, hogy a sírkövet szív alakúra kell faragni. Legyen lába, amelyet elültessenek a sírban nyugovó fejéhez, de ami kimarad a földből, olyan legyen az, mint az ember szíve. Arra jöjjön rá az írás” – jegyezte fel Eötvös Károly, a 19. század egyik legnevesebb ügyvédje, aki íróként Balatoni utazás, illetve Utazás a Balaton körül címmel novellásköteteket is kiadott.

Balatonudvari, temető

Én meg azt jegyzem meg, hogy a Balcsi északi partján még megyei futballistának lenni sem rossz, olyan szép fekvésű zöld gyepek – stadionnak azért ne nevezzük őket – mellett visz el itt-ott az út, ez alól Udvari sem kivétel. Egy jól eltalált lövéssel innen még az elegáns Szent Márton püspök templom tornya is célba vehető!

Szent Márton püspök templom

Dimbek-dombok között zárul a kör

Balatonakali következik a sorban, már amennyiben nem kanyarodtunk fel Udvariban a Vászolyi út magasán fekvő Laci Pince Csárdához. A halas és a teázó mellett ez a harmadik – akár első randevús helynek is – melegen ajánlható étterem a környéken, szenzációs látképpel a tó felé, ízes halászlével, sültekkel és bodzaszörppel. Na, de most csak gondolatban étkezünk, a valóságban Akaliba érkezünk, ahol ma nem állunk meg – pedig remek kertmozi, sőt naturista kemping is található itt –, hanem elhaladva a jó nevű Akalifornia Apartman, a Kikapcsol-lak és a Fék Kávéház mellett ráfordulunk – még nem a célegyenesre, hanem – a Dörgicsei útra.

Dörgicse

Dörgicséhez három templomrom is köthető: lentről közelítve az első a Boldogasszony templomrom egy kis dombon, látványos kirándulóhelyként. Majd jön a falu központjában a Felsődörgicsei templomrom, amely szintén érdekes fotótéma a mögötte magasodó evangélikus templommal, csak itt óvatosan a parkolással és a kamerával, mert a szemben lakó hölgy hajlamos alaposan leteremteni azt, aki autóval a kapuja közelébe mer állni, meg azt is, aki drónt reptet. Nem mindenhol edződött még hozzá a lakosság a megnövekedett forgalomhoz és a korral járó technikához. Mi viszont technikásan elautózunk még a Kisdörgicsei templomromhoz is, amelyik a nevéhez méltón valóban kisebb, mint az előző kettő, de egy balkanyart a mezőre megér!

Boldogasszony templomrom
Felsődörgicsei templomrom
Kisdörgicsei templomrom

Már „csak” Vászolyon és Pécselyen, két takaros Balaton-felvidéki falucskán „kell” áthaladnunk, hogy ismét Aszófő felé vehessük az irányt. Mondanám, hogy menjünk fel a pécselyi Zádor-várhoz, ahol piknikezni is lehet egy erdő közepén, és a kilátás is szép a Balaton felé, ám ide csak az induljon el, 1. aki terepjáróval van, mert a kavicsos utat az autó nem fogja megköszönni 2. aki nem rest letenni a járgányt a falu határában, és újabb egyórás gyalogtúrát tenni, ami önmagában nem megerőltető, ám a mai nap folyamán már megtett kör után meggondolandó.

Pécsely felé

Ha beszereztük a kis sajtunkat is a Vászolyi Sajtmanufaktúrából, akkor igazán lezárhatjuk lassan a túrát, nehogy megártson a meleg a hosszú hazaúton a sajtnak, ha nincs nálunk hűtőtáska. Visszaereszkedünk hát Aszófőre, ám még egy javaslat a végére: ezen a ponton vagy hajtsunk egy kicsit tovább a tihanyi Belső-tó partjára, ahol például a Kotyogós Kávéterasz remek frissítőkkel, meghitt környezetben vár (itt még a földből felbukkanó ürgéket is figyelhetjük), vagy most már tényleg parkoljunk le egy borospincénél, és vezessük le a vezetés izgalmait egy jó borral vagy fröccsel!

7 érdekesség a túrához

Balatonfüredről indulva sem kell összesen bő egy óránál, 50-60 kilométernyi útnál többet tölteni az autóban, hogy bejárjuk a kört (ehhez jönnek a gyaloglások, nézelődés, étkezés).

Az Aszófő név száraz völgyet jelent. A település már a római korban is lakott volt, az első okleveles említése pedig 1093-ból származik, ebben az „Azzofeu” nevet használják.

Sajkod kis településrész főleg nyaralókkal, mely az erdő szívében megbúvó kis strandban végződik.

Örvényes a kutak községe: népszerű itt a Falukútja (nem keverendő a falukutyával, amiből több is akad) és a helyi Hősök tere szomszédságában található Pán-kút.

Dörgicse a helyszíne Örkény István Csillag című egyperces novellájának.

Vászoly neve valószínűleg Vazul Árpád-házi herceg nevéből származik, akinek ezen a vidéken lehettek birtokai.

A tihanyi Belső-tó aktív vulkáni működés eredményeként jött létre, partjáról – ahol gyakorta szürkemarhák legelnek – megunhatatlan Tihany látképe.

Tihany, Belső-tó

„Bónusznak” két személyes kötődésű fotó. A felsőn nagypapám egykori szolgálati helye, az aszófői vasútállomás (amit ő vezetett) előtere látható, amely pont a kedvenc horgászhelyére nézett. 🙂 Az alsón pedig a kitaposott út, amin a sajkodi horgászatokból vissza a faluba – hazafelé – bandukolt. Mindig nagyon vártuk! A Papamese is erről a vidékről (s persze még sokkal többről) szól.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.